top of page

De lekkerste buitenkookfeest bietenburger...


Dit is een van de toprecepten bij onze buitenkookworkshops. Dit was ook een van de eerste buitenkookrecepten die ik zelf heb ontwikkeld voor het buitenkoken. Ik wilde laten zien dat groentenburgers zelf maken makkelijker is dan je denkt. En wilde een gezondere en smakelijkere variant maken dan wat er in de winkel ligt. En niet onbelangrijk dat een groentenburger, een vleesburger kan vervangen en eigenlijk zelfs lekkerder is.

Na flink wat experimenteren ontstond deze bietenburger. Het aardige was dat deze ook glutenvrij en lactosevrij gemaakt kon worden.


Het toffe was dat deze bietenburger bij de deelnemers direct heel erg in de smaak viel. Heel vaak vond men deze burger zelfs lekkerder dan een gewone hamburger. Deze bietenburger heeft een stevige bite en bevat de verschillende smaken, van zoet, zuur, zout en umami. Echt een toprecept, waar ik erg trots op ben.

Er zijn ondertussen al heel wat bietenburgers gebakken tijdens de vele workshops en dit recept ging ook altijd mee naar huis.

Echt een aanrader! Dus een mooi recept voor het weekend, dan maak je een flinke voorraad, leg je ze in de vriezer en heb je doordeweeks als je minder tijd hebt, altijd een bietenburger op voorraad.









BIETENBURGER


INGREDIENTEN

2 à 3 rauwe bieten (ongeveer 300 gram)

150 gram gebroken havermout

1 blikje witte bonen (uitgelekt)

1 kleine ui of bosui

50 gram feta

1 knoflookteen

2 grote eieren of 3 kleine

handje rozijnen

halve geraspte appel

3 eetlepels appelstroop

3 eetlepels balsamico azijn

8 eetlepels bloem of boekweitmeel (glutenvrij)

versgemalen peper en zout

Garnering:

mierikswortelspread of feta

5 eetlepels yoghurt

rucola of veldsla

plakjes komkommer

bosui

3 (rode) uien

balsamico azijn

appelstroop

4 bruine (desem)broodjes



STAP 1 - VOORBEREIDING

Bieten: schil de bieten en rasp ze fijn.

Bosui: snijd het (bos)uitje in ringen (ook het groene deel)

Gele ui: heel fijn snipperen

DE RODE UIEN: Snijd deze in ringen! Deze zijn voor de garnering.

Knoflook: pletten en hakken.

Appel: halveren en 1 helft fijnraspen

Witte bonen: prakken met een vork

Feta: verbrokkelen

Voeg alle ingrediënten voor de Burger bij elkaar en meng ze goed:

Proef het mengsel en breng op smaak met peper en zout en eventueel balsamico azijn.

Laat het 20 minuten koel rusten, zodat het een steviger mengsel kan worden.

Niet stevig genoeg? dan havermout of boekweitmeel toevoegen.

STAP 2 - BEREIDING

Voeg alle ingrediënten voor de Burger bij elkaar en meng ze goed:

Proef het mengsel en breng op smaak met peper en zout en eventueel balsamico azijn.

Laat het 20 minuten koel rusten, zodat het een steviger mengsel kan worden.

Niet stevig genoeg? dan havermout of boekweitmeel toevoegen.

Doe wat olie in de koekenpan.

Zorg dat de pan warm is, maar niet te heet. Pak 2 lepels of een ijstang en een spatel om ze om te keren.

Je kunt de burgers ook met je handen maken. Leg ze dan klaar op een stuk bakpapier.

Schep 1 grote eetlepel van het mengsel in het midden van de pan. Duw het zachtjes plat en maak het burgertje mooi rond met een lepel. Even goed laten doorbakken, zodat de zijde krokant wordt en stevig, pas daarna keren met een spatel, dan nog even laten bakken en naar de buitenrand schuiven.

Let op: de burgers kunnen snel zwart worden (zet het vuur lager) dit komt doordat de stroop karamelliseert, je proeft dit niet.

STAP 3 - AFRONDEN

Voor de garnering: bak de rode uien ringen alvast in een pan met wat roomboter. Als de uien zacht zijn, voeg dan wat appelstroop en balsamico azijn toe. Even door laten pruttelen.

Maak van 5 eetlepels yoghurt of kwark, 1 eetlepel mierikswortelspread en wat feta, peper en zout een sausje.

Smeer dit op de broodjes, doe er wat sla, plakjes komkommer, bosui en de balsamico-uien op. Lekker met een kool of bloemkoolsalade!

TIP 1

Bak de burgers al in het weekend en vries deze in. Leg ze in bakjes met een bakpapiertje ertussen.

TIP 2

Zomerbieten bevatten meer vocht, dus dat kan betekenen dat je extra bloem moet toevoegen.

WEETJE

De combinatie van havervlokken, eieren, boekweitmeel en geprakte bonen zorgt voor de stevigheid. Door het mengsel even te laten rusten, neemt de havermout vocht op.


en natuurlijk staat dit recept en nog heel veel meer groen(t)e recepten ook in het stapelgroene kookboek, kijk op www.stapelgroen.nl

Comentários


bottom of page